God pinse!


Infomail 26. mai: Denne helgen feirer vi pinse, høytiden som markerer at Den hellige ånd ble sendt til disiplene, og som viser at kirken skal være verdensvid.

Pinsen kalles ofte for kirkens fødselsdag. For med Den hellige ånd komme over disiplene på pinsedag i Jerusalem, ble også kirken etablert. På pinsedag ble tre tusen mennesker døpt, og et fellesskap verden ikke hadde sett maken til oppstod.

Menigheten på Grim er en del av den kirken som startet på pinsedag for snart to tusen år siden. Det er den samme Ånden som skaper tro hos enkeltmennesker og liv i alle kristne menigheter. Gudstjenesten i Grim kirke på søndag er en feiring av både Den hellige ånds komme til disiplene, og en feiring av at Ånden fremdeles er hos oss og gir oss liv og kraft.

Åpen dåpsdag/Drop-in-dåp
Det kan være mange årsaker til at man ikke har blitt døpt. For mange har det vært en terskel å be om dåp når man har blitt voksen. Grim menigheten inviterer derfor til Åpen dåpsdag/Drop-in-dåp på lørdag 3. juni. Vær gjerne med og gjør denne dagen kjent.

Nye konfirmanter
Vi har startet påmeldingen til neste års konfirmantkull, og det er allerede flere påmeldt. Konfirmasjonen skjer lørdag 11. mai 2024. Påmelding på www.grimkirke.no/konfirmasjon

Loddbøker
For å styrke menighetens økonomi, har vi fram til sommerfesten et loddsalg gående. Som vanlig deler vi ut loddbøker til alle som vil selge. Pris pr. lodd er denne gang 15 kr, og en bok koster 750. Loddbøkene deles ut i kirken. Ta kontakt om du kan være med å selge. Trekning skjer på sommerfesten, som er søndag 18. juni. Håper mange blir med og selger lodd!

Fagdag for pilegrimsarbeid
Torsdag 8. juni kl. 15.00-20.00 inviterer Agder og Telemark bispedømme til fagdag om pilegrimsarbeid. Programmet begynner med servering, før det er faglig innhold.

Kl 17.30 blir det en kort pilegrimsvandring fra Grim kirke domkirken gjennom byens pulserende liv, og Baneheias ro og vakre natur. Koret «De som synger» synger i både Grim kirke og Domkirken. Fagdagen er gratis å delta på, men det er fint om man melder seg på. Det er også mulig å bare være med på pilegrimsvandringen. Påmelding og mer informasjon på bispedømmets nettsider.

Det som skjer i Grim kirke framover

 • Søndag 28. mai kl 11.00: Pinsegudstjeneste med nattverd v/sokneprest Odd Bjarne Ellefsen, kantor Maija-Liisa Aas og frivillige i menigheten. Takkoffer til menighetens arbeid. Vipps 697210. Kirkebil kan bestilles på tel 908 97 212. Kirkekaffe etter gudstjenesten.
 • Torsdag 1. juni kl 11.00-13.00: Strikketreff
 • Lørdag 3. juni kl 12: Åpen dåpsdag
 • Lørdag 3. juni kl 15.00: Kulturkafé – sommeravslutning med hagefest
 • Søndag 4. juni kl 11.00: Gudstjeneste med nattverd v/sokneprest Odd Bjarne Ellefsen, kantor Gill Wilder og frivillige i menigheten
 • Torsdag 8. juni kl 15.00: Fagdag for pilegrimsarbeid For mer info, se over.
 • Søndag 18. juni kl 11.00: Familiegudstjeneste og sommerfest

 

Før søndagen
Bibeltekster: 1 Mos 2,4-9, Apg 2,1-11 og Joh 20,19-23
Salmer i gudstjenesten: 574, 897,514, 521, 605, 229

Søndagens bønn
Hellige Ånd, vår livgiver,
vi takker og lovpriser deg.
Du kom med din ild over disiplene pinsedag
og ga dem visdom og kraft.
Vi ber deg:
Hold troen og kjærligheten brennende blant oss,
så vi frimodig forkynner evangeliet om Jesus Kristus, vår Herre,
han som med deg og Faderen lever og råder,
én sann Gud fra evighet til evighet.
Amen.

På søndag er det altså pinsedag. Den hellige ånd, livgiveren, står i fokus. Evangelieteksten for pinsedag i år er imidlertid hentet fra Johannesevangeliet, og forteller om Jesu møte med disiplene om kvelden på påskedags kveld. Disiplene var samlet bak stengte dører, redde for romerne, beskyldningene om at de hadde fjernet Jesu kropp, og for hva som ville møte dem i tida som kom. Da stod Jesus plutselig midt iblant dem.

Møtet med den oppstandne inneholdt fem elementer:

 • Fredshilsenen. Jesus møtte dem med fred.
 • Jesus viste dem sine hender og sin side. På den måten lot han dem forstå at det faktisk var ham som var der.
 • Sendelse. På samme måte som Jesus selv var sendt til verden av Gud Far, sender han nå disiplene ut for å dele budskapet om at Gud er nær.
 • Disiplene fikk Den hellige ånd, og med det det evige nærvær av Jesus selv, gjennom Ånden.
 • Tilgivelse av synder. Synder ødelegger. Tilgivelse av synd gjenoppretter og skaper noe nytt.

For tanker om søndagen og tekstene, hør gjerne podkasten «Før søndagen i Kristiansand», som er et samarbeid mellom menighetene i byen. Du finner alle samtalene her.

Velkommen til feiring av pinsedagens under på søndag!

Ha en fin pinsehelg! 😊

Vennlig hilsen
Grim menighet v/ Odd Bjarne Ellefsen

Vi sender ut infomail hver uke. Vil du ha infomail direkte til eposten din? Meld deg på her:

Påmelding infomail

Tilbake